Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Δημιουργία


Πριν μερικά χρόνια είχα καταγράψει ό,τι μου ερχόταν αυθόρμητα ως προς το τι είναι δημιουργία:

Δημιουργία είναι τροχός, έργο, ζωή, κτίσιμο, συμμετοχή στο κοσμικό σχέδιο, σημάδι στον ουρανό ότι υπάρχεις, μήνυμα στη γη ότι ξεφεύγεις απ' τα χέρια της, φλόγα που σε κρατάει άγρυπνο (εκτός ύπνου - μη λήθη - μνήμη - αλήθεια) , επιβεβαίωση της ύπαρξης ψυχής, πέταγμα, πέταγμα, πέταγμα, πρόγευση άλλων κόσμων, αγάπη για το είναι…





Night Hare, by Nicola Slattery

5 σχόλια:

e_digonis είπε...

Ωραιο ειναι αυτο το "....πεταγμα, πεταγμα, πεταγμα, ....".
Πιστευεις οτι Δημιουργια ειναι το ξεπερασμα των οριων μας. Με ελευθερια και σπασιμο των δεσμων. Ειναι?
Θυμαμαι οταν σχεδιασα το πρωτο μου κτιριο ηταν σαν μια στιγμη αποκαλυψης. Το κοιταζα και το ξανακοιταζα στα χαρτια. Χαμογελούσα. Αλλα ταυτοχρονα εννιωθα οτι δεν ηταν αρκετο. Κατι παραπανω ηθελα-ε, εγω κι αυτο. ... κι αυτο!! Ηδη υπηρχε! Εκει που πριν δεν συνεβαινε τιποτα πανω στο χαρτι τωρα μια νεα οντοτητα υπηρχε και ζητουσε.
Τωρα το βλεπω με αλλη ματια!
Σαν αγωνα μεσα μου. Θα συμφωνησω με το "....αγαπη για το ειναι..."

Φαέθων είπε...

..

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Χαίρομαι την αμοιβαία προσέγγισή σας με βάση τη δημιουργία. Εγώ δυστυχώς δεν έχω άποψη γι αυτήν αφού μέχρι τώρα δεν έχω δημιουργήσει κάτι, λόγω που ακόμα παραμένω παρατηρητής της ζωής και των ανθρώπων. Μαθαίνω. Συνεχώς μαθαίνω χωρίς να μπορώ να είμαι βέβαιος για τίποτα...

Κυκλοδίωκτον είπε...

Πιστεύω ότι δημιουργία (κι όχι απλώς κατασκεύασμα) είναι ξεπέρασμα των ορίων μας από τη στιγμή που δεν ορίζουμε αυτό που κάνουμε μόνο με τις ελέγξιμες δυνατότητές μας, αλλά περισσότερο μέσω της (υπερβατικής) "έμπνευσης".
Η ετυμολογία της λέξης το μαρτυράει.
(κάπου έχω και ένα σχετικό ποστ στα εξαφανισμένα)
Θα πρόσθετα, επίσης, ότι δημιουργία είναι και πλήρωση.

e_digonis είπε...

Συμφωνω με το Φ.Θ. οταν λεει "Συνεχώς μαθαινω ...."
Η σιγουρια μας ειναι τα δεσμα μας. Δεν σιγουρευτηκα ποτε για την αληθεια καμμιας απο τις "εμπνευσεις" μου. Ο αγωνας μεσα μας δειχνει το δρομο για την αυτογνωσια και την "αγαπη για το ειναι".