Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Πίστευε και Μη... Μέρος 1ον



Ο Θωμάς, βγήκε από την κεντρική πύλη του ναού στο κορυφαίο σημείο του Ζιγκουράτ.
Κοίταξε κάτω το πλήθος που τον περίμενε.
Κράτησε σημαδιακά, ακριβώς πάνω από το κεφάλι του, την τεράστια επιγραφή και τους την έδειξε:

"ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ, ΕΡΕΥΝΑ"

Το πλήθος πίστεψε τον άπιστο, χωρίς να ερευνήσει αν οι Ιερείς του έδωσαν ακριβώς έτσι την επιγραφή ή αν πρόσθεσε μόνος του το κόμμα λίγο πριν την έξοδό του απ΄ το ιερό άβατο.

Κατόπιν, κατέβασε την επιγραφή πάνω από το κεφάλι του και την άφησε στα πόδια του, χωρίς να έχει πια καμία αξία. Το πλήθος διαλύθηκε ικανοποιημένο ενώ αυτός ξαναμπήκε στο ιερό.

"Τι έκανες;" τον ρώτησε αυστηρά ο Αρχιερέας. Πρώτα ο Πέτρος με την τριπλή άρνηση, μετά ο Ιούδας με την προδοσία και τώρα ο Θωμάς με την αμφισβήτηση. Ποτέ δε θα μπορούσαν να είναι όλα υπό πλήρη έλεγχο.

"Τους έδειξα το δρόμο του νου", απάντησε ο Θωμάς κοιτάζοντάς τον προκλητικά κατάματα.

"Ω γέγονε γέγονε", είπε στωικά ο Αρχιερέας προσπαθώντας να υπολογίσει τις συνέπειες από τις απώλειες πιστών.

"Δύσκολος, πολύ δύσκολος δρόμος", μουρμούρισε ένα αποστεωμένο γεροντάκι που καθόταν στην πιο σκοτεινή γωνιά. Μόλις είχε κάνει ένα μικρό θαύμα. Πολλαπλασίασε ένα ψάρι και δυο φέτες ψωμί, ώστε να φτάσουν για να γευματίσουν όλοι τους.

"Δύσκολος και δαιδαλώδης με πολλές παραπλανήσεις, μα όχι ακατόρθωτος. Και πολύ πιο έλλογος!", συμπλήρωσε με ικανοποίηση ο Θωμάς.

"Δεν υπάρχει μονόδρομος για την αλήθεια", ξαναμίλησε Αρχιερέας. "Ας παιδευτεί ο καθένας όπου νομίζει καλύτερα. Ούτως ή άλλως, ελάχιστοι τα καταφέρνουν τελικά".

"Πίστη και απιστία είναι το ίδιο", δήλωσε ο Θωμάς. "Και τα δύο εκφράζουν όρια και περιχαρακώνουν το απόλυτο. Αφήστε στον κόσμο την ψευδαίσθηση της επιλογής".

Κανείς δεν συμπλήρωσε τίποτε άλλο. Η συζήτηση έμοιαζε να έχει τελειώσει προς το παρόν. Όλοι πήραν τις θέσεις τους στο τραπέζι για να μοιραστούν το ίδιο γεύμα.

.


Δεν υπάρχουν σχόλια: