Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Ο Καναπές




Βολεύτηκε αναπαυτικότερα.
Εδώ και χρόνια
μια οθόνη του μάθαινε τη ζωή
ενώ του την έκλεβε.




Sofa People, by Nicola Slattery

5 σχόλια:

Φαέθων είπε...

Η ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΕΡΗ διάγνωση της κοινωνικής μας παθογένειας και για τούτο η πιο έγκυρη και η πιο πικρή...

e_digonis είπε...

... να τολμήσω μια παρατήρηση?

Απο πλευράς ύφους το "ενώ" καταργεί τον εσωτερικό ρυθμό του λόγου. Εκεί που περιμένω μια στιγμιαία σιγή πριν απο τη δεσπόζουσα συγχορδία της αποκαλυπτικής φράσης, μια λέξη σύνδεσμος (ενώ) διαχέει ανεξάρτητες εικόνες και έννοιες τη μια μέσα στην άλλη (μαθαινε - έκλεβε, κερδισμένη ζωή - κλεμμένη ζωή).

..... με τον δέοντα σεβασμό.

Φαέθων είπε...

Δεν αποκλείεται και να... ξέρει κανείς τι λέει.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Το ποίημά σου αποτελείται από τις απόλυτα αναγκαίες λέξεις και εκφράζει πολλαπλάσιο νόημα από το υλικό που φτιάχτηκε. Κάνε ένα μικρό τεστ: Αφαίρεσε μια οποιαδήποτε λέξη από το ποίημά σου και θα δεις ότι θα μείνει ανάπηρο. Είναι τόσο καλά χτισμένο, που δεν περισσεύει απολύτως τίποτα. Το ποίημά σου, λοιπόν, δεν προσφέρεται για ασκήσεις σπουδαιοφανίζουσας σαχλαμάρας. Όποιος ξέρει γράμματα και κρατά το σφυγμό του Λόγου και όχι το...δικό του, έχει και την ικανότητα να πει τα πιο δύσκολα πράγματα, με τον πιο απλό, σαφή και ακριβή τρόπο. Έτσι νομίζω ότι ο Φαέθων διατύπωσε επιγραμματικά και με ευστοχία την άποψή του για το ποίημα.Κατά τα άλλα με εκπλήσσεις συνεχώς και πάντα ευχάριστα με όσα γράφεις.

Κυκλοδίωκτον είπε...

Το 'ενώ' το 'βαλα ως τη λέξη-αντίθεση που ανατρέπει (με τον τελευταίο στίχο) την πρότερη εικόνα μιας επισφαλούς επιφανειακής και 'τυφλής' (παρ' όλη την χρησιμοποίηση της όρασης)μακαριότητας, κερδισμένης μόνο εξωτερικά.