Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ντουμ σπείρα εσπερίδων...


Νομίζω ότι το σχήμα που κρύβει το μυστικό του σύμπαντος είναι η Σπείρα (η δυναμική κίνηση του κύκλου).
Πολύ παλιά είχα δει κάποιο σχετικό όνειρο ενεργειακής σύνδεσης γης και σύμπαντος μέσω σπείρας και ξανάδα κάτι σχετικό με σπείρα και ανθρώπινη εξέλιξη προχθές (το επόμενο από τα φτερά και το βουνό).
Ίσως επειδή άρχισα να προβληματίζομαι με αποκωδικοποιήσεις πάλι...

 Υπάρχει, άραγε, περίπτωση να έχει ετυμολογική κωδικοποιημένη σχέση η σπείρα και με τις Εσπερίδες; (παλιά μου ανάρτηση)

Κι αν ο χρόνος δεν είναι ούτε ευθύγραμος ούτε κυκλικός αλλά σπειροειδής;
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη σχετικότητά του. Φανταστείτε το μήκος ενός ελατηρίου σε κανονική θέση και όταν το τεντώνουμε - το ίδιο ελατήριο/χρόνος καταλαμβάνει διαφορετικό μήκος.
Επίσης, όποιος θα μπορούσε να πιέσει με κάποιον τρόπο αυτό το ελατήριο/χρόνο θα κατάφερνε να φέρει τις σπείρες του τόσο κοντά ώστε να τις ενώσει και να πηδήξει άνετα από τη μια σπείρα στην άλλη... Ορίστε και ο τρόπος για τα ταξίδια στο χρόνο... (με βρίσκω μια χαρά έτοιμη για επαγγελματική αποκατάσταση στη ΝΑΣΑ- θα σας στέλνω κάρτες και δολάρια...)


Και μερικές από τις σχετικές αναφορές που υπάρχουν στο διαδίκτυο:

Σείριος:
Ο Αρχιμήδης μελέτησε με μεγάλη λεπτομέρεια τις ιδιότητες της επίπεδης έλικας στο έργο του «Περί Ελίκων». Με την έλικα αυτή κατάφερε να τετραγωνίσει τον κύκλο, παρακάμπτοντας δηλαδή την "αυστηρή κατασκευή" με μόνο διαβήτη, κανόνα. Αν και το περιέγραψε πρώτος, φαίνεται ότι το σχήμα αυτό ήταν γνωστό από τα προϊστορικά χρόνια καθώς εντοπίστηκε στην τοιχογραφία με τις πολύχρωμες σπείρες που βρέθηκε στο κτίριο Ξεστή 3, στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης.
ΣΠΕΙΡΕΣ και ΜΑΙΑΝΔΡΟΙ τα 2 ΑΠΟΛΥΤΑ συμβολα

Αστρονομία  
Οι σπείρες του Γαλαξία μας και η κεντρική ράβδος
Ο Γαλαξίας μας είναι ένας περιστρεφόμενος ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας.

Αρχαία Σύμβολα
Η Σπείρα -ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα, που χρησιμοποιείται από παλαιολιθική εποχή! Αυτό το περίπλοκο σύμβολο το συναντάμε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς-στην Αίγυπτο, Κρήτη, Μυκήνες, Μεσοποταμία, Ινδία, Κίνα ,Ιαπωνία ,Ευρώπη, Σκανδιναβία ,Βρετανία...Και  παντού  πάνω από όλα είναι σύμβολο της ζωτικής δύναμης.
Το σχήμα του σπιράλ (spiral) το συναντάμε και στην φύση-ζούμε σε έναν γαλαξία σπειροειδή τύπου. Οι ανεμοστρόβιλοι,τα κελύφη μαλακίων, τα δαχτυλικά αποτυπώματα, ακόμα και το μόριο του DNA έχουν την μορφή της σπείρας .
Η σπείρα που συνδυάζει το σχήμα ενός κύκλου και την δυναμική κίνησή του, συμβολίζει τον χρόνο. Ως μέρος της ομαλής ατελείωτης γραμμής συμβολίζει  επίσης την ανάπτυξη, την συνέχεια, τον ρυθμό της αναπνοής και της ίδιας της ζωής.

Η σημασία της Χρυσής Τομής όμως δεν περιορίζεται στις καλές τέχνες, όπως ίσως θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς εκ πρώτης όψεως. Οι πραγματικά ενδιαφέρουσες εφαρμογές ξεκινούν από την κατασκευή, με τη βοήθεια της Χρυσής Τομής, ενός άλλου γεωμετρικού σχήματος, που ονομάζεται Λογαριθμική Σπείρα. Η κατασκευή αυτή βασίζεται στην ακόλουθη ιδιότητα των «χρυσών» ορθογωνίων. Αν «κόψουμε» ένα τετράγωνο από ένα τέτοιο ορθογώνιο, τότε το μικρότερο ορθογώνιο που απομένει είναι πάλι «χρυσό»! Με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να κατασκευάσουμε μια ακολουθία από ολοένα και μικρότερα «χρυσά» ορθογώνια, που βρίσκονται το ένα μέσα στο άλλο. Η λογαριθμική σπείρα είναι το σχήμα που σχηματίζεται σε αυτή την ακολουθία των χρυσών ορθογωνίων, αν εγγράψουμε σε κάθε τετράγωνο ένα τεταρτοκύκλιο.

Αν οι άνθρωποι επιλέγουν τη Χρυσή Τομή για αισθητικούς λόγους, τι μπορούμε να πούμε για τη φύση, που επιλέγει τη λογαριθμική σπείρα για να «κατασκευάσει» μια πληθώρα από δομές; Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει με έκπληξη ότι η λογαριθμική σπείρα εμφανίζεται σε σχήματα φυσικών αντικειμένων με εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Στη μικρότερη κλίμακα εμφανίζεται στα όστρακα πολλών θαλάσσιων οργανισμών, όπως για παράδειγμα είναι ο ναυτίλος. Στην ενδιάμεση κλίμακα εμφανίζεται στο σχήμα των κυκλώνων, όπως αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στις φωτογραφίες των μετεωρολογικών δορυφόρων. Τέλος στη μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα εμφανίζεται στο σχήμα των σπειροειδών γαλαξιών, τεράστιων σχηματισμών από εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια, τους οποίους μπορούμε να απολαύσουμε στις φωτογραφίες των σύγχρονων τηλεσκοπίων.






This is "The Golden Spiral" 1.618
This geometrical shape (Fibonacci Sequence) is in all nature: Your ears, your face, your fingerprints and even your DNA. This sequence is also in the Acceleration of Creation & Consciousness. “Either we’re on a 16.4 BILLION year long string of coincidence or we’re on a schedule” - Ian Xel Lungold

15 σχόλια:

kaita7katsikakia είπε...

θαυμάσιο όλο!
Μας έδωσες έναυσμα για ενδιαφέρουσα συζήτηση

να είσαι καλά! :)

Νimertis είπε...

αληθινά πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση... με έσπρωξε να ξαναδώ κάποιες σημειώσεις μου... εύγε!

Κυκλοδίωκτον είπε...

7κατσικάκια,
ζηλεύω, θα 'θελα να 'μουν κι εγώ στη συζήτηση!

Νημερτή,
ευχαριστώ, αν έχεις κάτι να προσθέσεις για περαιτέρω νοητική επεξεργασία, ευχαρίστως να το ακούσουμε.

e_digonis είπε...

Η σπείρα που περιγράφεις δεν είναι η ίδια με τη σπείρα των οστράκων. Εκείνη εκφράζεται στη γεωμετρία της κατασκευής της έλικας του Ιωνικού κιονόκρανου που μοιάζει στη σπείρα του Αρχιμήδη.

Κυκλοδίωκτον είπε...

Ποια είναι η διαφορά τους;
Το γεωμετρικό τους σχήμα ή κάτι άλλο;

Νimertis είπε...

Το μόνο που θα ήθελα να σημειώσω στις ενδιαφέρουσες σκέψεις σου -και οι αποκωδικοποιήσεις είναι από μόνες τους μαγεία- είναι πως η σπειροειδής έκπτυξη συνάδει με την μυητική... δηλαδή, εντάσσεται στην κυκλική διαδρομή το στοιχείο της ανέλιξης, όπως εύστοχα το απεικονίζεις με το ανάπτυγμα του ελατηρίου... συνεπώς, δεν έχουμε την αντιπαράθεση του 'κυκλοτερούς' χρόνου [προ-χριστιανικός κόσμος] με τον 'γραμμικό' [χριστιανικός] αλλά την σύνθεσή τους... είναι και τα δυο... τίθεται αφετηριακό εν όπως και πέρας... μπορεί να μην είναι τα έσχατα, είναι όμως ένα άλλο θέμα αυτό...
νομίζω πως στην σπείρα και το Υ βρίσκεται τω όντι το 'μυστικό' του σύμπαντος... για το ιερό Υ μια άλλη φορά...
καλησπέρα σου!

Κυκλοδίωκτον είπε...

Έχω ξανασχοληθεί με το χρόνο παλιότερα: http://kyklodiwkton.blogspot.com/2008/11/blog-post_19.html

κι εδώ:
http://kyklodiwkton.blogspot.com/2008/10/30.html

αλλά όχι με τη μορφή σπείρας.

Για το Υ δεν έτυχε ποτέ να ακούσω κάτι (μόνο ότι σε τέτοιο σχήμα στηρίζεται η εξήγηση των 10 διαστάσεων)...

Αν δε σε κουράζω με τις παραπομπές των παραπομπών, επειδή είχαμε αναφέρει κάτι για τα είδωλα και τη Μέδουσα... αν θες ρίξε μια ματιά στα σχόλια (τέρμα κάτω) που άφησα πριν λίγες μέρες σε αυτήν την ανάρτηση:
http://kyklodiwkton.blogspot.com/2008/10/31.html

e_digonis είπε...

Η σπειρα που βασιζεται στην εξελιξη των τετραγωνων που παραγονται απο τα παραλληλογραμμα με λογους χρυσης τομης ειναι μια σπειρα χωρις αρχη και τελος και πολυ ανοιχτη (ενω των οστράκων ειναι κλειστή γιατι βασίζεται σε χάραξη καμπυλων με γενετειρες τις ακμες ομολογων τετραγωνων μεσα στον "οφθαλμο".

Η αισθηση του χρονου που εχουμε βασιζεται πανω στην εννοια της αεναης επαναληψης και τον απεικονιζουμε με σπειρα επειδη εχουμε την αποψη οτι φουσκωνει. Αυτη η εικονα ομως φτιαχνεται με τα μεσα που εχουμε εμεις μεχρι τωρα να κατανοουμε. Αν ομως ο χρονος εξελισσοταν σε παραλληλες γραμμες με ανισοτροπα επαναληπτικα μοτιβα, πυκνωματα και αραιωματα, διαφορες φασεων και συγχρονα σχηματα αρνητικου-θετικου θα ειχαμε αλλες απεικονισεις μιας, ετσι κι αλλιως, επινοησης!

Κυκλοδίωκτον είπε...

Διγώνη, κι εγώ νομίζω ότι ο χρόνος είναι δική μας επινόηση επειδή κάπως πρέπει να ερμηνεύσουμε και να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας, μέσα από προσλήψιμα σχήματα για τον εγκέφαλό μας.
Αυτό που λες με παράλληλες γραμμές με πυκνώματα και αραιώματα θα ταίριαζε καλύτερα εικονικά σε κυμματοειδείς μορφές, αλλά αν το προχωρήσεις κι αυτό μία σκέψη παραπέρα γιατί να είναι κυμματοειδείς κι όχι κάτι άλλο; π.χ. μαίανδροι και στο φαινομενικο πισωγύρισμά τους να έχουμε την εντύπωση της σπείρας ή του κυκλωτικού χρόνου ή του deja vu...

Νομίζω, όμως, πως όσες υποθέσεις και απεικονίσεις και να κάνουμε, αν δεν ξεφύγουμε από τα "δεσμά" του δεν θα καταλάβουμε τίποτε.

e_digonis είπε...

Απολυτα συμφωνος!

Δεν μιλουσα για κυματοειδεις γραμμες αλλα για σχηματισμους. Οι δε παραλληλες γραμμες εχουν να κανουν με παραλληλους κοσμους με διαφορετικο χρονισμο. Επισης η κυκλικη κινηση δεν ειναι θελκτικη για τις εικονες που φτιαχνω στο μυαλο μου αλλα απο την αλλη δεν σκεφτομαι τους μαιανδρους σαν κυκλωτικη διαταξη.

Κυκλοδίωκτον είπε...

Δες κι εδώ περί ..κυκλωτικών:
http://www.youtube.com/watch?v=uY_ZgAvXsuw&feature=related


(δεν ξέρω για τα δικά σου αγγλικά, πάντως τα δικά μου δε με άφησαν να καταλάβω ως το τέλος τις εξηγήσεις)

Κυκλοδίωκτον είπε...

Τυχαία σήμερα βρήκα ακόμη ένα σχήμα σχετικά με τη σπείρα και το λόγο των τετραγώνων και το πρόσθεσα στην ανάρτηση μαζί με τα σχόλια που το συνόδευαν.

Ανώνυμος είπε...

εγω νομιζω πως το συμνπαν ειναι σπειροειδες και συστρεφεται. 'τα παντα ρει' λεει ο Ηρακλειτος, και η φυσικη κινηση οποιουδηποτε ρευστου (οπως και το συμπαν) ειναι η συστροφη.
Αν λοιπον το συμπαν ειναι μια σπειρα, η ταχυτητα συστροφης του ποικιλει ανολογως καπως με την αποσταση εκαστου σημειου απο τον κεντρικο αξονα της σπειρας - δινης. Προφανως το πλησιεστερο ενα σημειο του ειναι στον αξονα συστροφης του , μικροτερη ειναι η ταχυτητα περιστροφηε του σημειου αυτου απο τον αξονα. Προφανεστατα, στον ιδιο τον αξονα η ταχυτητα περιστροφης μηδενιζεται...εκει σταματαει να συστρεφεται - περιστρεφεται ο,τιδηποτε βρισκεται εκει...ουτε τα ηλεκτρονια γυρω απο τον πυρηνα...Εκει λοιπον ο χρονος μηδενιζεται...δεν υπαρχει χρονος. Απειρα συμπερασματα βγαινουν απο αυτην την παρατηρηση, για οποιον μπορεσε να καταλαβει τη συντομη περιγραφη της σκεψης μου

Κυκλοδίωκτον είπε...

Πολύ έξυπνος ο συλλογισμός σου Εμελίνα.
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι συμβαίνει το ένα ή το άλλο. Μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις που μέσα από συνεχείς επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται.
Στο συλλογισμό σου, έχω μια απορία. Αν δεν κινούνται ούτε τα ηλεκτρόνια στο κέντρο της σπείρας, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει χρόνος αλλά ούτε και η ενεργειακή μορφή που ξέρουμε, άρα ούτε και η ύλη;
(προειδοποιώ ότι δεν ξέρω και πολλά-πολλά από αυτά)

Κυκλοδίωκτον είπε...

Τις προάλλες μου 'ρθε η ιδέα για κάποιο είδος ενεργειακής σπείρας.
Μην ξέροντας σε ποιον θα μπορούσα να την πω, την καταθέτω εδώ:

Φαντάστηκα μια σπείρα που αποτελείται μόνο από ενέργεια.
Τι και πώς δεν μπορώ να το ξέρω μια και είμαι άσχετη από αυτά.

Μια σπείρα, λοιπόν, μαζεμένη σαν ελατήριο, αποτελούμενη μόνο από ενέργεια, που την αφήνουμε να εκτιναχτεί.

Το ένα άκρο της μένει στην βάση του σταθερό, ενώ στο άλλο άκρο της βρίσκεται κάποιο διαστημόπλοιο ή ένα αεροπλάνο ή οτιδήποτε άλλο μη επανδρωμένο που θα θέλαμε να μεταφερθεί (πχ πολεμικοί πύραυλοι - αν και δεν το σκέφτηκα γι αυτόν τον σκοπό και το απεύχομαι - αλλά, δυστυχώς, η τεχνολογία πρωτα για τέτοιους σκοπούς αναπτύσσεται και μετά μας δίνουν κι εμάς τα ψίχουλά της...)

Έτσι μηδενίζουμε την ανάγκη για καύσιμα, ενώ με υπολογισμό του συνολικού μήκους της σπείρας, της συνολικής ενέργειας μέσα της και του βεληνεκούς της εκτίναξής της (και των πιθανών αντιστάσεων με τις απώλειες), θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε την επιθυμητή απόσταση...

***

Από μικρή είχα διάφορες ιδέες για πολλά πράγματα, αλλά πάντα ακύρωνα τις σκέψεις μου λέγοντας "έλα μωρέ, σιγά την ιδέα, όλο και κάποιος άλλος θα την έχει σκεφτεί"...

Έτσι και τώρα. Σκέφτομαι πως ίσως κάποιοι να το έχουν επεξεργαστεί σαν πιθανότητα πριν από μένα όλο αυτό. Ίσως να το απέρριψαν ως μη εφαρμόσιμο στις υπάρχουσες συνθήκες με τις υπάρχουσες τεχνολογικές γνώσεις, ίσως να το δοκίμασαν ήδη και να είναι μια αποτυχία ή ίσως ακόμα να το προσπαθούν σε πειραματικό στάδιο...
Ή ίσως να είναι όντως μια καινούργια ιδέα...